PROČ LIDÉ PŘECHÁZÍ NA SYROVOU STRAVU?



Je to pouze módní hit nebo začínající trend?

Uvidíme, nechme se překvapit. Jako malý chlapec jsem občas zaslechl, že jsou lidé, kteří nejedí maso. To byli ti, kteří jedli smažený sýr místo smaženého řízku. Dnes už jsme dál. Začalo to vegetariány, přes vegany a dnes už se objevují jiné skupiny a nové pojmy jako třeba frutariáni nebo vitariáni," říká Stanislav Petříček, zakladatel bistRAWveg a popularizátor zdravého životního stylu pro manažery

Tito lidé považují za zdravou stravu jídlo přírodou stvořené, a to zeleninu, ovoce, listovou zeleninu, ořechy a semena - vše v nezpracovaném, čerstvém a zralém stavu! Základem raw stravy je odšťavňování, mixování, sušení do 42 °C, zamrazování. Důležitý je příjem co největšího množství zeleného, tzn. chlorofylu (špenát, saláty apod.).

Jak začít a kde se inspirovat?

S. P.: Dnes už je k dispozici spousta různých knih, fungují diskusní fóra a velmi inspirující jsou také kurzy „nevaření" tj. kurzy přípravy raw stravy. Z osobní zkušenosti mohu vřele doporučit. Potkáte zde zajímavé lidi, se kterými sdílíte názory, praktické zkušenosti, informace i dobře míněné rady. Ale také inspiraci pro samotnou přípravu jídla v kuchyni, recepty apod. Pořadatelé těchto kurzů nejsou zlatokopové. Jsou to nadšenci, jejichž zájmem je se podělit o své nabyté pozitivní přínosy z raw stravy. Nevydělávají těmito kurzy. Jediný, kdo může na změně jídelníčku vydělat, jsme my, naše zdraví a celková pohoda, kterou získáme (s tím souvisí i získání více času, který najednou máme pro sebe, protože příprava syrové stravy je časově mnohem méně náročná než běžné vaření).

Jak reagují na syrovou stravu malé děti?

S. P.: Je to individuální. Čím je dítě mladší, tím víc nenuceně ochutnává. Důležité je děti nenutit, přirozeně jim jdeme vzorem, chtějí ochutnat z toho našeho talíře. Starší děti překonávají vzdor, zažité vzorce a nechtějí často ani ochutnat. „Ochutnáš-li, můžeš pak říct, zdali ti to chutná či nikoliv".

Další výhody raw stravy?

S.P.: Jídlo vám nikdy nevystydne a je nádherně barevné. Čím déle je člověk na raw stravě, tím více se mu rozšiřuje chuťové spektrum a zvyšuje citlivost. Většinou jsem sám překvapený, jak je možné, že to tak dobře chutná. Dost často slýchám námitky, že po raw obědě budu mít přece brzy hlad. Není to pravda! Raw jídlo je poměrně vydatné a syté, to znamená, že není potřeba ho sníst hromadu (zejména pak u kombinací zeleniny s oříšky nebo semínky a také u výborných raw dezertů).

Výhodou raw stravy (pokud to ovšem s tím množstvím sami nepřeženete) je, že se po jídle necítíte unavení a nemáte potřebu si odpočinout a dát si „dvacet". Naopak, raw strava nezatěžuje tělo. Nabije vás energií.


Nezapomeňme však, že každý z nás jsme originál, co sedí jednomu, nemusí zaručeně prospívat druhému. Každý si musí najít svou cestu, a tou se vydat. Důležité je, abyste se cítili po fyzické i psychické stránce v souladu s tím, co děláte a co jste si vybrali. Naslouchejte sami sobě, svému tělu a pokud cítíte, že ta či ona potravina či kombinace potravin vám nesedí, dejte si příště jinou. Můžete být 100 % raw, ale také třeba jen ze dvou třetin, záleží pouze na vás, na vaší víře a pocitech.


Zdroje: Kašpar PR, s.r.o., bistRAWveg

Zpět

DOPORUČUJEME

Inca Collagen Lactase Sedatif Právní poradna Kongresy Alphega Družstvo lékáren Instagram

OBSAH

PROFI

JARNÍ DETOXIKACE ORGANISMU POZOR NA INTOLERANCI LAKTÓZY LZE UŽÍVAT KOLAGEN I V PRŮBĚHU TĚHOTENSTVÍ A PO PORODU? KALEIDOSKOP HOMEOPATIE ZA TÁROU: PYLOVÁ ALERGIE ZEPTALI JSME SE ZA VÁS... REZISTENCE BAKTERIÍ NA ANTIBIOTIKA JE VĚTŠÍ PROBLÉM, NEŽ SE ZDÁ TELEMEDICÍNA ANO – ALE ROZUMNĚ PRVNÍ VOLBA LÉKÁRNÍKA 2020: KATEGORIE KOJENECKÁ VÝŽIVA NOVINKY Z LÉKÁRENSKÉHO SORTIMENTU PTALI JSTE SE BĚHEM ONLINE KONFERENCE… REPORTÁŽ: PŘEDÁNÍ PEČETI ODBORNÁ LÉKÁRNA HEMOROIDY NEMUSÍ BÝT TABU, NENÍ NUTNO SE DRŽET STEREOTYPU PŘI JEJICH ŘEŠENÍ ZA TÁROU TOP 5 ČLÁNKŮ DUBNA NOVINKY Z PORTÁLU EDUCOMM 5-2020 KNIŽNÍ NOVINKY ROZHOVOR S FARMACEUTICKÝM TECHNOLOGEM DAVIDEM VETCHÝM ŘEŠENÍ VAGINÁLNÍCH POTÍŽÍ Z POHLEDU LÉKÁRNÍKA I. KAZUISTIKY Z PRAXE KLINICKÉHO FARMACEUTA JAK POSÍLIT IMUNITNÍ SYSTÉM VITAMINEM D JAK PODPOŘIT PLODNOST V KARANTÉNĚ? 10 DŮVODŮ, PROČ SE NECHAT OČKOVAT ČÍHÁ V POTRUBÍ UZAVŘENÝCH PROVOZOVEN LEGIONELLA? STUDIE JÁ A COVID-19 AKTIVITY INOVATIVNÍHO FARMACEUTICKÉHO PRŮMYSLU NA PODPORU BOJE PROTI EPIDEMII KORONAVIRU

RELAX

KLOUBNÍ VÝŽIVA PRO PSY CANVIT CHONDRO FILLERINA V BOJI S ČASEM PROČ JSOU ZINEK A SELEN DŮLEŽITÉ PRO NAŠE TĚLO NOVÁ GENERACE PROBIOTIK V KOMBINACI S PREBIOTIKY! PSYCHOLOGIE KRIZOVÝCH SITUACÍ JAK V KARANTÉNĚ NEPŘIBRAT A ZŮSTAT FIT? OCHRANA KŮŽE – TRENDY, NOVINKY, NÁPADY JAK SPRÁVNĚ UCHOVÁVAT POTRAVINY? ONLINE KONFERENCE HEALTHCOMM UKÁZKA Z KNIŽNÍ NOVINKY NAKLADATELSTVÍ PORTÁL
Ochrana osobních údajů
©2015-20 Health communication s.r.o., magazin@hcom.cz