
Jakmile venkovní teploty začnou stoupat a umožní venkovní grilování, rychle se tato oblíbená činnost vrací do našich víkendových programů.
„Každé roční období se vyznačuje nárůstem nákupu určitých potravin, mezi ty nejvýraznější patří Vánoce a letní sezóna. S teplejším počasím zákazníci začali nakupovat potraviny, které se dají snadno grilovat - masa, plísňové sýry, cuketu a papriky. Vidíme také nárůst prodeje čerstvé zeleniny a ovoce různých druhů," komentuje za shoppery z online tržiště potravin Everli Oliver Fecko.
Přinášíme několik tipů, se kterými letošní grilovací sezónu můžete bezpochyby odstartovat!
1. Zpomalte!
Jarní grilování může být skvělým obdobím pro experimentování například s pomalým pečením. Nikdo totiž nemá rád stání nad rozpáleným grilem v úmorném horku uprostřed letních měsíců. Od vepřové plece přes bůček až po žebírka - použití grilu k přípravě takových kusů mas, kterým prospívá dlouhé a pozvolné pečení, je skvělým způsobem, jak zahájit grilovací víkendy už za chladnějších jarních dnů.
2. Nezapomeňte na zeleninu
Od jarního chřestu až po rané cukety nebo nejrůznější druhy salátů - nebojte se využít první jarní úrodu naplno. Ať už zeleninu grilujete jako předkrm, přílohu k masům, nebo je hlavní hvězdou, vnesete do ní chuť kouře a dodejte jí rozměr, který zvýrazní chuť těchto raných plodin.
3. Vdechněte smutným citrusům nový život
TIP! Máte měknoucí citron, limetku nebo poslední pomeranč, který jste zapomněli vzadu v šuplíku lednice? Nevyhazujte je! Rozkrojte je napůl, položte řeznou stranou dolů na rozpálený gril a nechte je zuhelnatět. Pak vymačkejte šťávu na jakékoliv maso nebo zeleninu, abyste získali příval chuti, který je skvělým způsobem, jak vylepšit cokoli, co připravujete. Nebo šťávu použijte k přípravě salátových zálivek s nádechem kouřové chuti.
4. Nedozrálé ovoce? Perfektní pro přípravu na grilu!
Po dlouhé zimě, kdy jsme doma měli spíše typicky podzimní a zimní ovoce, můžeme všichni propadnout euforii z první várky broskví, švestek, manga, ananasu a dalších letních plodin. Ale až po příchodu domů často zjistíme, že jsou tvrdé, nedozrálé a mdlé. Pokud nemáte dost trpělivosti nebo času na to, nechat ovoce trochu dozrát, dejte ho na gril!
„Při grilování těchto plodů dochází ke karamelizaci přirozených šťáv, což osladí jejich chuť a zjemní strukturu," přidává osobní typ Oliver Fecko.
Můžete je tedy podávat jako přílohu nebo z nich udělat dezert, který doplníte například šlehačkou, zmrzlinou, sorbetem, jogurtem, granolou, nadrobenými sušenkami nebo klidně jejich kombinací.
Vyzkoušejte grilované speciality:
Piknikové kuře na grilu
● 2 stroužky česneku, nebo lžíce sušeného česneku
● 2 lžičky másla
● 1 šálek kečupu
● 1/4 šálku baleného hnědého cukru
● 1/4 šálku chilli omáčky
● 2 lžíce worcestrové omáčky
● 1 lžíce hořčice
● 1/2 lžičky soli
● 2 kapky pálivé chilli omáčky
● 2 brojlerová kuřata
Postup
Ve velkém hrnci osmahněte česnek na másle do měkka. Přidejte zbylé ingredience. Za stálého míchání přiveďte k varu. Odstavte z ohně; dejte stranou. Na lehce vymaštěném grilovacím roštu grilujte kuře přikryté na středním žáru 30 minut a občas ho otočte. Polévejte omáčkou. Grilujte ještě 15 minut nebo dokud teploměr nedosáhne 170°, několikrát polijte a otočte.
......
Grilovaný chřest s balzamikovou redukcí
● 500 g čerstvého chřestu
● 1 polévková lžíce olivového oleje + další na zakápnutí
● mořská sůl
● 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
● 1/2 šálku balzamikové redukce
● 1/4 šálku piniových oříšků (opražené)
● čerstvě nastrouhaný parmazán
Balzamiková redukce
● 1 šálek balzamikového octa
● 2 lžíce cukru nebo medu
● sůl
● 1 lžička kukuřičného škrobu
● 1/4 šálku studené vody
Postup
Balzamikový ocet s cukrem nebo medem a solí vařte 10 minut, dokud se nezredukuje na polovinu. Do studené vody přidejte 2 lžičky kukuřičného škrobu a vlijte do zredukovaného octa. Mícháme na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne. Připravte si ji předem, v uzavíratelné nádobě ji lze skladovat až 3 týdny. Před použitím zahřejte a promíchejte.
Ořízněte a odstraňte tvrdé konce chřestu. Promíchejte s 1 lžící olivového oleje a dochuťte solí a pepřem. Gril předehřejte na vysokou teplotu. Po rozpálení položte chřest přímo na gril. Grilujte 3-4 minuty z každé strany, dokud není chřest upečený, ale stále mírně křupavý. Pokud pracujete se silnějším chřestem, přidejte 1-2 minuty na každou stranu.
Chřest přendejte na talíř a pokapejte balzamikovou redukcí, posypte čerstvým parmazánem, praženými piniovými oříšky a pokapejte olivovým olejem. Ihned podávejte.
Zdroj: Kašpar PR, Everli online nákup
Mezinárodní federace Červeného kříže a Červeného půlměsíce, Mezinárodní federace dárců krve a Mezinárodní společnosti transfúzního lékařství se spojily a vznesly myšlenku vyhlášení Světového dne dárců krve. 14. června veřejně děkují těm, kteří darují krev, protože právě dárci krve zachraňují denně mnoho životů po celém světě. V tento den se narodil držitel Nobelovy ceny Karl Landsteiner, který objevil Rh faktor v krvi. Odběr plné krve trvá přibližně 5 až 10 minut, odebírá se 450 ml. Přístrojové odběry krevních složek trvají kolem hodiny, nejčastěji se tímto způsobem odebírá plazma a krevní destičky.
Ojedinělý on-line kongres s problematikou lidského mikrobiomu, který připravila společnost Healthcomm Professional a akreditovala ho u ČLnK, končí 7. června. Nyní můžete lektorům zasílat své doplňující otázky k jejich sdělením. Odpovědi zveřejníme v prostředí kongresu a následně na Magazínu. Na akci, která byla ohodnocena 10 body do systému CV, se můžete přihlásit přes banner na Magazínu nebo na stránkách www.healthcomm.cz
Dny otevřených center pro léčbu migrény se letos odehrají v šesti regionech. První specializované centrum otevře své dveře 1. června v 15:00 v Městské poliklinice Praha. Od 15:00 do 18:00 budou k dispozici také individuální konzultace s odborníky přímo na místě. 14. června bude akci následovat centrum v Nemocnici Teplice. Do podzimní vlny se zapojí další čtyři nemocnice. Na akci se představí i pacientská organizace Migréna-help. Detaily k akci na www.omigrene.cz.