
Jakmile venkovní teploty začnou stoupat a umožní venkovní grilování, rychle se tato oblíbená činnost vrací do našich víkendových programů.
„Každé roční období se vyznačuje nárůstem nákupu určitých potravin, mezi ty nejvýraznější patří Vánoce a letní sezóna. S teplejším počasím zákazníci začali nakupovat potraviny, které se dají snadno grilovat - masa, plísňové sýry, cuketu a papriky. Vidíme také nárůst prodeje čerstvé zeleniny a ovoce různých druhů," komentuje za shoppery z online tržiště potravin Everli Oliver Fecko.
Přinášíme několik tipů, se kterými letošní grilovací sezónu můžete bezpochyby odstartovat!
1. Zpomalte!
Jarní grilování může být skvělým obdobím pro experimentování například s pomalým pečením. Nikdo totiž nemá rád stání nad rozpáleným grilem v úmorném horku uprostřed letních měsíců. Od vepřové plece přes bůček až po žebírka - použití grilu k přípravě takových kusů mas, kterým prospívá dlouhé a pozvolné pečení, je skvělým způsobem, jak zahájit grilovací víkendy už za chladnějších jarních dnů.
2. Nezapomeňte na zeleninu
Od jarního chřestu až po rané cukety nebo nejrůznější druhy salátů - nebojte se využít první jarní úrodu naplno. Ať už zeleninu grilujete jako předkrm, přílohu k masům, nebo je hlavní hvězdou, vnesete do ní chuť kouře a dodejte jí rozměr, který zvýrazní chuť těchto raných plodin.
3. Vdechněte smutným citrusům nový život
TIP! Máte měknoucí citron, limetku nebo poslední pomeranč, který jste zapomněli vzadu v šuplíku lednice? Nevyhazujte je! Rozkrojte je napůl, položte řeznou stranou dolů na rozpálený gril a nechte je zuhelnatět. Pak vymačkejte šťávu na jakékoliv maso nebo zeleninu, abyste získali příval chuti, který je skvělým způsobem, jak vylepšit cokoli, co připravujete. Nebo šťávu použijte k přípravě salátových zálivek s nádechem kouřové chuti.
4. Nedozrálé ovoce? Perfektní pro přípravu na grilu!
Po dlouhé zimě, kdy jsme doma měli spíše typicky podzimní a zimní ovoce, můžeme všichni propadnout euforii z první várky broskví, švestek, manga, ananasu a dalších letních plodin. Ale až po příchodu domů často zjistíme, že jsou tvrdé, nedozrálé a mdlé. Pokud nemáte dost trpělivosti nebo času na to, nechat ovoce trochu dozrát, dejte ho na gril!
„Při grilování těchto plodů dochází ke karamelizaci přirozených šťáv, což osladí jejich chuť a zjemní strukturu," přidává osobní typ Oliver Fecko.
Můžete je tedy podávat jako přílohu nebo z nich udělat dezert, který doplníte například šlehačkou, zmrzlinou, sorbetem, jogurtem, granolou, nadrobenými sušenkami nebo klidně jejich kombinací.
Vyzkoušejte grilované speciality:
Piknikové kuře na grilu
● 2 stroužky česneku, nebo lžíce sušeného česneku
● 2 lžičky másla
● 1 šálek kečupu
● 1/4 šálku baleného hnědého cukru
● 1/4 šálku chilli omáčky
● 2 lžíce worcestrové omáčky
● 1 lžíce hořčice
● 1/2 lžičky soli
● 2 kapky pálivé chilli omáčky
● 2 brojlerová kuřata
Postup
Ve velkém hrnci osmahněte česnek na másle do měkka. Přidejte zbylé ingredience. Za stálého míchání přiveďte k varu. Odstavte z ohně; dejte stranou. Na lehce vymaštěném grilovacím roštu grilujte kuře přikryté na středním žáru 30 minut a občas ho otočte. Polévejte omáčkou. Grilujte ještě 15 minut nebo dokud teploměr nedosáhne 170°, několikrát polijte a otočte.
......
Grilovaný chřest s balzamikovou redukcí
● 500 g čerstvého chřestu
● 1 polévková lžíce olivového oleje + další na zakápnutí
● mořská sůl
● 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
● 1/2 šálku balzamikové redukce
● 1/4 šálku piniových oříšků (opražené)
● čerstvě nastrouhaný parmazán
Balzamiková redukce
● 1 šálek balzamikového octa
● 2 lžíce cukru nebo medu
● sůl
● 1 lžička kukuřičného škrobu
● 1/4 šálku studené vody
Postup
Balzamikový ocet s cukrem nebo medem a solí vařte 10 minut, dokud se nezredukuje na polovinu. Do studené vody přidejte 2 lžičky kukuřičného škrobu a vlijte do zredukovaného octa. Mícháme na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne. Připravte si ji předem, v uzavíratelné nádobě ji lze skladovat až 3 týdny. Před použitím zahřejte a promíchejte.
Ořízněte a odstraňte tvrdé konce chřestu. Promíchejte s 1 lžící olivového oleje a dochuťte solí a pepřem. Gril předehřejte na vysokou teplotu. Po rozpálení položte chřest přímo na gril. Grilujte 3-4 minuty z každé strany, dokud není chřest upečený, ale stále mírně křupavý. Pokud pracujete se silnějším chřestem, přidejte 1-2 minuty na každou stranu.
Chřest přendejte na talíř a pokapejte balzamikovou redukcí, posypte čerstvým parmazánem, praženými piniovými oříšky a pokapejte olivovým olejem. Ihned podávejte.
Zdroj: Kašpar PR, Everli online nákup
Pokud se v následujících dnech chystáte do přírody, zpozorněte. Český hydrometeorologický ústav zveřejnil mapu nejvyššího stupně aktivity klíšťat na většině území ČR. Prakticky celé území ČR je od poloviny května v nejvyšším 5. stupni „mimořádné“ aktivity klíšťat. Nejvíce případů klíšťové encefalitidy zatím letos hlásí Moravskoslezský kraj a velké nárůsty na celém území se dají očekávat v květnu. V loňském roce se v celé ČR nakazilo 670 osob, což představuje nárůst o 32 % oproti roku 2023. Riziko přisátí infikovaného klíštěte je extrémně vysoké již i v městských parcích nebo v zahradách a změna klimatu umožňuje klíšťatům přežívat dokonce ve vyšších nadmořských výškách. Pokud ještě nejste očkovaní, je možné využít tzv. zrychlené očkovací schéma – dvě dávky během 15 dnů, při němž ochrana nastu-puje již do jednoho měsíce od prvního očkování. Zdravotní pojišťovny očkování plně hradí lidem nad 50 let, ostatní na něj mohou čerpat příspěvky v rámci preventivních programů pojišťoven.
Festival Mezi ploty před více jak 30 lety (1992) otevřel prostory Psychiatrické léčebny Bohnice, které se dříve podobaly vězení, lidem z ulice i umělcům. Festival plný tance, scének a hudby propojuje širokou veřejnost se zdravotně postiženými a duševně nemocnými a bourá všechny bariéry včetně plotů mezi nimi. Během soboty 24. 5. a neděle 25. 5. vystoupí více než 100 účinkujících. Máte již svoji vstupenku? Vyhrát ji můžete aktuálně i v soutěži na Educommu. Stačí do 18. 5. 2025 vystudovat přednášky z tematické sekce Péče o duševní zdraví pro lékárníky. https://www.educomm.cz/meziploty/
Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) máme během prvních čtyř měsíců roku více případů infekční žloutenky typu A (450), než bylo celkem za roky 2021 až 2023. Loni bylo evidováno za celý rok 636 případů. Nakažených je ale s největší pravděpodobností mnohem více. Onemocnění hepatitidou A se týká všech krajů, ale nejvíce jich hlásí Středočeský (87), Moravskoslezský (83) a Praha (73 případů). Nemoc se podle SZÚ kromě dětské populace šíří také mezi dospívajícími a mladými dospělými a dále mezi lidmi s rizikovým chováním, především mezi závislými na drogách a mezi lidmi bez domova. Nyní v Praze proto probíhá očkování terénních pracovníků, kteří přicházejí do úzkého kontaktu s osobami žijícími na ulici a uživateli drog. Inkubační doba virové hepatitidy A je 14 až 50 dní, nejčastěji 30 dní. Období nakažlivosti začíná již ve druhé polovině inkubační doby, kdy je již virus přítomen ve stolici, tedy zpravidla jeden až dva týdny před začátkem samotného onemocnění. Základem prevence důsledná hygiena, k dispozici je i očkování. Není povinné ani hrazené, ale řada zdravotních pojišťoven na něj v programech prevence přispívá. Jeho cena se pohybuje kolem 1.700 korun za jednu vakcínu, přičemž k dlouhodobému účinku se doporučují dvě dávky.
Odstartoval další, již 24. ročník prestižní oborové soutěže Sestra roku. Přihlašování kandidátů je možné prostřednictvím webu soutez-sestraroku.cz či e-mailem na registrace@soutez-sestraroku.cz.