
Trávicí soustava slouží primárně ke zpracovávání a vstřebávání živin z potravy. Potravou rozumíme makronutrienty (cukry, tuky, bílkoviny), vodu a mikronutrienty (vitaminy a stopové prvky) a dále obtížně stravitelné složky typu vlákniny.
Jde o velmi komplexní a zároveň největší orgán lidského těla. Asi 8 metrů gastrointestinálního traktu hraje zásadní roli v udržení zdraví člověka. Kromě trávení má za úkol vstřebávání, přeměnu a skladování živin, podílí se na imunitních pochodech a v konečné fázi má za cíl vyloučit nestrávené zbytky a odpadní látky. Makronutrienty a jejich metabolity se v procesu trávení dostávají do krve a následně do tkání a buněk celého těla, kde jsou využívány jako stavební součásti buněk a zdroje energie. Tělo je potřebuje pro růst a vývoj. Kromě celkového energetického zisku je ale důležitý i správný poměr jednotlivých živin ve stravě. Vitaminy a další mikronutrienty potřebujeme řádově pouze v mikrogramech či miligramech, ale jejich role v organismu je stejně tak nezastupitelná - fungují jako kofaktory enzymů a účastní se řady metabolických procesů. Doba, za kterou potrava projde trávicím traktem, je ovlivněna pestrou škálou faktorů a je velmi individuální. Polovina žaludečního obsahu je posunuta do tenkého střeva přibližně za necelé 3 hodiny.
Celý žaludeční obsah je vyprázdněn za 4-5 hodin.
Trávení je mechanický i chemický proces. Důležitou funkci v trávení má tenké střevo, ve kterém dochází k resorpci základních stavebních jednotek potravy (monosacharidů, aminokyselin a mastných kyselin) přes sliznici do krve nebo lymfy. V tlustém střevě následně dochází k zahušťování potravy a ke vstřebávání zbylé vody, iontů a vitaminů. Tlusté střevo charakterizuje bohaté mikrobiální osídlení. Udává se, že průměrný člověk může mít ve střevech až 2 kg bakterií.
BAKTERIE V POMÁHAJÍCÍ PROFESI
Střevní mikrobiom se postupně vyvíjí v průběhu života. Mikroorganismy vytváří komplexní a dynamický střevní ekosystém (bakterie, viry, parazité), který podléhá různým vlivům, nejen změnám ve složení přijímané potravy, ale ovlivňuje ho celkový životní styl i psychická pohoda jedince. Pozitivně ho ale samozřejmě může v první řadě ovlivnit složení stravy, ideálně s převahou rostlinných složek. Střevní mikrobiotě svědčí i zdraví prospěšné mikroorganismy - probiotika a prebiotika. Zvlášť přínosné jsou bakterie mléčného kvašení (Lactobacily a Bifidobakterie). Ve stravě bychom dále měli přijímat dostatek vlákniny, jak té nestravitelné, tak i rozpustné vlákniny v podobě prebiotických oligosacharidů, která slouží mimo jiné jako „potrava" pro zdraví prospěšné bakterie ve střevě. Prebiotickou vlákninu obsahuje celá řada rostlinných potravin, kterými bychom si měli jídelníček obohatit, například luštěniny, oves nebo celozrnná mouka. Živočišná strava vlákninu neobsahuje. Jídelníček našich předků měl přirozeně velké množství vlákniny, konzumovalo se více ovoce a zeleniny a méně masa a průmyslově zpracovaných potravin. Pro zdravé fungování gastrointestinálního traktu potřebujeme oba typy vlákniny: rozpustnou i nerozpustnou. Většinou stejně působí společně. Například celozrnná pšeničná mouka obsahuje ve 100 g asi 2g rozpustné a 6 g nerozpustné vlákniny.1
Rozpustná vláknina zvětšuje svůj objem (bobtná) a vytváří pocit nasycení. Často je proto neprávem spojována pouze s řízenou redukcí váhy. Rozpustná vláknina fermentuje působením střevních bakterií za vzniku mastných kyselin s krátkým řetězcem, které jsou zdrojem energie pro buňky sliznice tlustého střeva. Mastné kyseliny s krátkým řetězcem mohou mít příznivý vliv na některé zažívací obtíže. Rozpustná vláknina tak nepřímo pomáhá regulovat trávení a snižuje vstřebávání tuků, cukrů a cholesterolu. Patří sem pektiny (jablka, hrušky, bobule aj.), inulin (česnek, cibule, čekanka aj.), galaktomanany (houby, obilniny), betaglukany (oves, ječmen aj.) a rezistentní škroby. Rozpustná vláknina je substrátem pro zdraví prospěšné bakterie, působí jako prebiotikum.
Nerozpustná vláknina při kontaktu s vodou nebobtná, fermentuje jen částečně, ale zlepšuje střevní peristaltiku tím, že urychluje průchod stravy trávicím ústrojím. Zrychluje také vylučování stolice a toxinů. Patří sem celulóza nebo lignin a najdeme ji ve slupkách nebo semínkách.
Doporučený denní příjem vlákniny je 30 g denně, přičemž poměr nerozpustné a rozpustné vlákniny by měl být přibližně 3:1.1
-red-
Reference:
1. https://www.stobklub.cz/clanek/rozpustna-a-nerozpustna-vlaknina/
Firemní prezentace
LEPICOL® REGULUJE RYTMUS VYPRAZDŇOVÁNÍ
Lepicol® je speciální formule ve formě prášku nebo kapslí obsahující živé probiotické kmeny, inulin a jemné psyllium. Napomáhá správnému a snadnému vyprazdňování a dodává tělu doporučovanou denní dávku vlákniny. Lepicol® je přírodní přípravek, bez chemických složek, příchutí, sladidel, bez fytátů a neobsahuje geneticky modifikované suroviny. Lepicol plus+ navíc obsahuje trávicí enzymy a tři botanické složky: kořen zázvoru, lístky máty peprné a fenyklové semínko.
- Multi‑vlákninový přípravek
- Dodává doporučovanou denní dávku vlákniny
- Doplňuje střevní mikroflóru
- Více než 20 let na trhu
- Pro každodenní užívání
V České republice je Lepicol® na trhu více než 20 let a při výrobě je zachována původní, britská receptura. V roce 1996 Peter Jackson s týmem specialistů z Velké Británie a Holandska vyvinul výrobek, který byl ve své době jedinečný. Bylo velmi náročné najít správné suroviny a jejich ideální poměr. Lepicol obsahuje ingredience velmi vysoké kvality. Například probiotické kmeny jsou od renomované firmy ADM Protexin, která se dlouhodobě a velmi intenzivně věnuje výzkumu svých probiotických kmenů. Výroba Lepicolu probíhá v prostorách a na zařízení, které splňují standardy pro farmaceutické výrobky.
LEPICOL SE VRACÍ OPĚT NA NÁŠ TRH!
Výpadek byl způsoben problémy s kvalitou jedné ze základních surovin - psyllia, kde byl problém s rezidui pesticidů. Protože firma ADM Protexin velmi striktně trvá na 100% kvalitě, trvalo poměrně dlouho, než se našel dodavatel psyllia, který by vyhověl náročným požadavkům. To se podařilo až po dlouhém a složitém hledání. Nyní si může být zákazník jistý, že má opět maximálně kvalitní a bezpečný produkt, na jaký byl léta zvyklý.
Doplněk stravy Lepicol se stal jedním z nejprodávanějších v portfoliu firmy ADM Protexin. a prodává se ve vice než 25 zemích světa.
Účinky synbiotického přípravku Lepicol® u dospělých s chronickou, funkční zácpou ZDE
Kalkulačka obsahu vlákniny ZDE
Lepicol® v České republice zastupuje a dodává PROBIOTICS PROVITA s.r.o.
V březnu, konkrétně 5. a 6. 3. 2010, se v Brně konal vůbec první kongres Health communication. Z dochovaného programu se dozvíme, že mezi lektory byli PhDr. MUDr. Miroslav Krejčíř, Mgr. Jiří Jedelský nebo PhDr. Jarmila Daxnerová Kvapilová. Témata byla tedy nasnadě: Co vše je možné na první pohled zjistit o klientovi v lékárně, Stres v lékárně nebo Optimální komunikace farmaceutického asistenta. Vzpomínku Miroslava Krejčíře na začátky spolupráce se společností Health communication najdete mezi dalšími v článku BEZ SPOLUPRÁCE SE SKVĚLÝMI LIDMI SKVĚLOU AKCI NEUDĚLÁŠ! na aktuálním Magazínu. Historické fotografie z prvního brněnského kongresu si pak můžete prohlédnout na https://www.healthcomm.cz/ v oddíle ARCHIV. Ať jste již byli účastníky brněnského kongresu před 15 lety, nebo jste v té době zatím jen studovali, můžeme se opět v Brně všichni setkat toto jaro, a to v Quality Hotel Brno Exhibition Centre 9. 4. 2025, kde v jeden den proběhnou dva Pharmacy eventy - dopolední a odpolední, z nichž každý je samostatně akreditován u ČLnK.
Srdečně vás zveme na první, prezenční kongres roku 2025, který se bude konat 9. dubna 2025 v Brně, v Quality Hotelu Brno Exhibition Centre. Kongres bude rozdělený na dopolední a odpolední část, každá bude samostatně akreditována. Kongres je určený pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Opět se můžete těšit na kvalitní odborný program a na setkání s lektory, partnery i kolegy z lékáren. Registrovat se můžete již nyní na stránce organizátora: https://www.healthcomm.cz/. Při registraci můžete využít volný vstup přes kód Magazínu: MAG25BR
Zveme lékárníky a farmaceutické asistenty k účasti na jubilejním, desátém 3D 360° online kongresu Healthcomm Professional – BERN. Společně se od 20. března do 22. dubna 2025 podíváme do Švýcarska, speciálně do jeho hlavního města. Během 30dní můžete studovat v jedinečném konceptu kongresu ve virtuálním světě 3D prostoru. Na účastníky čeká pečlivě vybraný odborný i doprovodný program. Program kongresu bude rozdělen do dvou samostatně akreditovaných bloků přednášek, což vám umožní flexibilně si přizpůsobit účast podle vašich časových možností. Kongres se uskuteční online na platformě www.healthcomm.cz, kde se můžete již nyní zaregistrovat a získat všechny důležité informace. Pokud při registraci zadáte kód PHAR25BE, získáte bezplatný přístup.