Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



Únava i po menší námaze? Možná je na vině nedostatek železa.



Vstřebávání a metabolismus železa

Železo patří mezi mikroelementy neboli stopové prvky. Zdravý organismus dospělého člověka obsahuje 2,5 až 4 g, přičemž spodní hranice se týká menstruujících žen (40 mg/kg) a horní dospělého muže. Jeho správné hladiny jsou důležité pro zdraví, kdy ovliňují i většinu významných dějů v organismu.

Výraznější nedostatek železa se projevuje zpočátku nespecificky - malátností, celkovou ochablostí, bledostí. Rychle nastupuje únava i po menší námaze, u žen je popisováno i výrazné snížení sexuální aktivity. Dlouhotrvající nedostatek železa vede k anémii (chudokrevnosti). Klesá počet červených krvinek, který je často doprovázen vzestupem hladiny krevních destiček, dochází také ke snižování obsahu hemoglobinu v krvi.

  • Železo přispívá k normální tvorbě červených krvinek a hemoglobinu a přenosu kyslíku vtěle, což vede ke snížení míry únavy a vyčerpání.
  • Železo také přispívá k normálnímu energetickému metabolismu a podílí se na procesu dělení buněk. V neposlední řadě pak udržuje ve zdraví rozpoznávací funkce organismu a přispívá k normální funkci imunitního systému.

Funkce železa v organismu

Obecně je známo, že vazbou na hemoglobin umožňuje železo přenos kyslíku mezi plícemi a cílovými tkáněmi. Asi 60 % je vázáno v hemoglobinu červených krvinek a 15 % je pak součástí myoglobinu ve svalových tkáních. Obě tyto proteinové složky se podílí na zásobování buněk kyslíkem včetně svalové činnosti. Navíc 25 % zásob železa je uloženo ve formě dalších sloučenin jako je feritin a hemosiderin hlavně v játrech, slezině a kostní dřeni. Také je v menší míře součástí metaloproteinu laktoferinu, který mj. kontroluje množení mikroorganismů v těle.

Vstřebávání železa

Již tento stručný přehled funkcí železa v organismu vysvětluje fakt, proč je jeho příjmu věnována dlouhodobě zvýšená pozornost. Dalším důvodem vědeckého zájmu je poměrně složitý způsob vstřebávání a metabolismu tohoto prvku a také překvapivě nízká využitelnost železa přijatého s potravou - ta se pohybuje mezi pouhými 3-6 %. Potravinové zdroje železa pocházejí z „hemového" železa (hemoglobin a myoglobin z masa, drůbeže a ryb) a „nehemového" železa (z rostlinné stravy, mléčných produktů a železitých aditiv používaných potravinářským průmyslem).

Železo přijaté s potravou musí být nejprve uvolněno z komplexů, ve kterých je vázáno většinou v podobě trojmocného železa/Fe3+. Účinkem žaludečních šťáv (kyselinou chlorovodíkovou HCl) anebo kyselinou askorbovou je redukováno na využitelné dvojmocné železo/Fe2+. Zde je třeba zdůraznit, že tento proces může být blokován řadou látek, například fytáty (organické soli fosforu), ionty vápníku a polyfenolickými látkami obsaženými v zeleninové vláknině, čaji a kávě atp. Ke vstřebávání Fe2+ dochází především ve dvanácterníku pomocí nespecifických bílkovinných přenašečů. Ty mohou vázat nejen železo, ale také zinek, mangan, měď a další prvky. Z toho logicky vyplývá, že mezi jednotlivými prvky může nastat soupeření, zejména při nadbytku některého z nich.

Větší část využitelného železa přestupuje do krve a poté je transportována do kostní dřeně, kde se účastní krvetvorby. Vstřebávání železa z potravy stoupá při poklesu jeho zásob v organismu nebo při zvýšené krvetvorbě. Současně se také více železa uvolňuje ze zásob do krve a méně je ukládáno do podoby zásobního feritinu. Po rozpadu červených krvinek ve slezině může být železo znova využito v kostní dřeni anebo k doplnění zásob, což dokládá ekonomické nakládání s tímto stopovým prvkem. Při nadbytku železa je feritin transportován do střeva a takto se dostává do exkretů. Průvodním jevem bývá tmavá a tuhá stolice.

Mikronizovaná forma železa: SUPERŽELEZO

Společnost Favea nabízí produkt obsahující čisté tzv. karbonylové železo. Jedná se o elementární železo redukované v procesu karbonylace. Vývojem formulovaná mikronizovaná forma železa se postupně rozpouští v žaludečních šťávách (HCl), což je významné i pro postupné střevní vstřebávání. Kombinace s kyselinou listovou/folátem přispívá k normální krvetvorbě v kostní dřeni a jedná se tedy o synergický účinek. Kromě využití deklarovaného výrobcem může Superželezo nalézt i širší uplatnění, například při problémech s jinými preparáty železa, nebo při zjevném nedostatečném příjmu železa potravou. V této souvislosti je třeba upozornit na skutečnost, že mléčné diety a vegetariánská strava mohou rovněž přispět k nedostatku železa. Také zvýšená fyzická aktivita vedoucí k růstu svalové hmoty je doprovázena zvýšenou spotřebou železa pro syntézu svalového myoglobinu.

Konzumace masa nebo ryb s jinými potravinami obsahujícími nehemové železo (jako je doplněk stravy Superželezo) přispívá k lepšímu vstřebávání železa, v případě že dávka obsahuje nejméně 50 g masa nebo ryb v jedné kvantifikované porci.

Příznivého účinku se tedy dosáhne konzumací 50 g masa nebo ryb současně s potravinami obsahujícími nehemové železo.

Superželezo společnosti Favea je ideálním produktem pro doplnění železa v organismu za výše uvedených podmínek.

Zdroj: Favea Plus a.s.

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren (celkem můžete získat 13 bodů do systému CV), kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

ANDROPAUZA
MODRÉ SVĚTLO A STÁRNUTÍ KŮŽE
CHRONICKÉ ZÁNĚTY