
Odlehčete zažívání po vánočním hodování! Pokud jste si během prosince a ledna užívali, nebyli jste v jídle zrovna střídmí, zkuste udělat v únoru pro svůj žaludek a střeva malou renesanci. Začít můžete tím, že se zapojíte do osvětové kampaně Suchej únor a bude zdrženliví v konzumaci alkoholu. Tipy, co si naservírovat na stůl, přinášíme spolu se společností Everli. Vyzkoušejte veganské nebo jinak odlehčené recepty, které jsou složené ze zdravých ingrediencí s potřebnou výživovou hodnotou pro vaše tělo, které pomalu z klidnějšího režimu zimy přechází do aktivnějšího jara.
VEGANSKÉ ENCHILADAS
Budete potřebovat:
Na náplň
200 ml zeleninového vývaru
200 g rajčatového protlaku
200 g kukuřice
200 g nakládaných opečených paprik
1 plechovku černých fazolí
1 stroužek česneku
1 lžička mletého kmínu
1/2 lžičky cibulového prášku
sůl, pepř
Na omáčku
100 g kešu oříšků
šťávu z 1/2 limetky
12 lžic rostlinného mléka
1 lžíci lahůdkového droždí
1 lžičku kremžské hořčice
sůl, pepř
+ tortilly, avokádo, chilli, koriandr
Postup:
Nejprve si předehřejte troubu na cca 160° a kešu oříšky zalijte horkou vodou. Ve větší míse smíchejte všechny ingredience na náplň tortill, papriky nakrájejte na jemno. Do jedné tortilly dejte 2-3 lžíce náplně, smotejte ji a položte do zapékací mísy nebo na plech. Jakmile jsou všechny naplněné, dejte je na 15-20 minut péct. Mezitím přidejte ingredience na omáčku do mísy a mixujte, dokud není omáčka hladká. Servírujte s avokádem nakrájeným na proužky a zalijte omáčkou.
........
RIZOTO S ČERVENOU ŘEPOU
Na 4 porce si nachystejte:
400 g arborio rýže
1 červenou cibuli
2 červené řepy
1dcl červeného vína
1l vývaru
50 g parmezánu
1 lžíci másla
čerstvý tymián
olivový olej
sůl a pepř
Postup:
Na olivovém oleji osmažte cibuli a přidejte na proužky nakrájenou červenou řepu. Po chvilce přisypte rýži a orestujte. Jakmile začne jemně syčet, můžete přilít víno a nechat ho téměř odpařit. Poté postupně přilévejte vývar, dokud není rýže uvařená. Nyní už můžete vypnout plotnu a do rizota přimíchat parmezán, máslo, tymián a dochutit jej solí a pepřem.
........
POLÉVKA S LOSOSEM
Na 4 porce budete potřebovat:
400 g lososa (může být i uzený)
4ks brambor
1,2l rybího vývaru
1 hrnek šlehačky
2 lžíce mouky
2 pórky
2 lžíce másla
šťáva z 1/2 citronu
mořská sůl, pepř, bylinky na ozdobení
Postup:
V hlubokém hrnci rozehřejte máslo, přisypte pórek, po chvíli mouku a poté důkladně míchejte. Přidejte oloupané a nakrájené brambory, zalijte vývarem a vařte na mírném ohni asi 20 minut. Poté přidejte rybu a šlehačku a vařte 3-5 minut dokud ryba nezměkne. Vmíchejte citronovou šťávu a dochuťte pepřem a solí.
Misí společnosti Everli je pomoci lidem zjednodušit život při nakupování potravin. Společnost byla založena v roce 2014 a za pouhých 7 let se stala evropským lídrem mezi online tržišti s potravinami.
Zdroj receptů a fotek: Everli, https://cz.everli.com/cs
Zveme vás na další, tentokrát tematický online kongres z dílny Healthcomm Professional. Hlavním tématem bude SENIOR jako specifický pacient v lékárně, ale dozvíte se spoustu dalších zajímavých informací. Kongres bude přístupný 30 dní v období od 7. 5. 2025 do 5. 6. 2025. Budete mít opět možnost vystudovat odborné přednášky akreditované u ČLnK, ČKFA, POUZP a SKMTP a získat tak nejen nové poznatky pro praxi, ale také bodové ohodnocení do systému celoživotního vzdělávání. Akce je určena lékárníkům, farmaceutickým asistentům a dalším nelékařským profesionálům z ČR a SK. Přednášky si připravili: prof. MUDr. Eva Topinková, CSc., RNDr. Pavel Suchánek, doc. MUDr. Iva Holmerová, PharmDr. Marek Lžičař, PharmDr. Jana Matušková a další osobnosti farmacie a medicíny. Registrace je již spuštěna: https://www.healthcomm.cz/okjaro/
Odstartoval další, již 24. ročník prestižní oborové soutěže Sestra roku. Přihlašování kandidátů je možné prostřednictvím webu soutez-sestraroku.cz či e-mailem na registrace@soutez-sestraroku.cz.
Od začátku ledna bojují němečtí, rakouští, maďarští a slovenští veterináři s extrémně nakažlivým virem slintavky a kulhavky. Od 26. března, kdy se potvrdila nákaza v chovu tří tisíc kusů skotu v Maďarsku a následně na konci března i na Slovensku, zavádí čeští veterináři ochranná opatření. Do Česka se nesmí dovážet skot, ovce, kozy, prasata a další druhy zvířat vnímavých ke SLAK z Maďarska, Slovenska a částí Rakouska. Týká se to také jakýchkoliv živočišných produktů, včetně krmiv nebo sena. Nově Státní veterinární správa (SVS) zpřísňuje od 4. dubna 2025 podmínky vjezdu vozidel nad 3,5 tuny do ČR z SK. Nákladní vozidla bez rozdílu vezeného nákladu budou moci pro vjezd na území ČR použít pouze pět hraničních přechodů se Slovenskem. Všechna vozidla nad 3,5 tuny zde budou podrobena dezinfekci. Také se dočasně omezuje provádění kontrol vyžadujících vstup veterinárních inspektorů do českých chovů hospodářských zvířat jen na neodkladné případy. SLAK je sice považována za zoonózu, nicméně výskyt nemoci u člověka je velmi vzácný. Aktuální informace k nákaze včetně platných mimořádných veterinárních opatřeních, třeba zákazu vstupu do některých obor nebo ZOO koutků, jsou k dispozici na webu SVS.