Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



ZDRAVÉ RECEPTY



Odlehčete zažívání po vánočním hodování! Pokud jste si během prosince a ledna užívali, nebyli jste v jídle zrovna střídmí, zkuste udělat v únoru pro svůj žaludek a střeva malou renesanci. Začít můžete tím, že se zapojíte do osvětové kampaně Suchej únor a bude zdrženliví v konzumaci alkoholu. Tipy, co si naservírovat na stůl, přinášíme spolu se společností Everli. Vyzkoušejte veganské nebo jinak odlehčené recepty, které jsou složené ze zdravých ingrediencí s potřebnou výživovou hodnotou pro vaše tělo, které pomalu z klidnějšího režimu zimy přechází do aktivnějšího jara. 

VEGANSKÉ ENCHILADAS

 Budete potřebovat:

 Na náplň
200 ml zeleninového vývaru
200 g rajčatového protlaku
200 g kukuřice
200 g nakládaných opečených paprik
1 plechovku černých fazolí
1 stroužek česneku
1 lžička mletého kmínu
1/2 lžičky cibulového prášku
sůl, pepř

Na omáčku
100 g kešu oříšků
šťávu z 1/2 limetky
12 lžic rostlinného mléka
1 lžíci lahůdkového droždí
1 lžičku kremžské hořčice
sůl, pepř
+ tortilly, avokádo, chilli, koriandr

Postup:

Nejprve si předehřejte troubu na cca 160° a kešu oříšky zalijte horkou vodou. Ve větší míse smíchejte všechny ingredience na náplň tortill, papriky nakrájejte na jemno. Do jedné tortilly dejte 2-3 lžíce náplně, smotejte ji a položte do zapékací mísy nebo na plech. Jakmile jsou všechny naplněné, dejte je na 15-20 minut péct. Mezitím přidejte ingredience na omáčku do mísy a mixujte, dokud není omáčka hladká. Servírujte s avokádem nakrájeným na proužky a zalijte omáčkou. 

........

RIZOTO S ČERVENOU ŘEPOU

Na 4 porce si nachystejte:

400 g arborio rýže
1 červenou cibuli
2 červené řepy
1dcl červeného vína
1l vývaru
50 g parmezánu
1 lžíci másla
čerstvý tymián
olivový olej
sůl a pepř

Postup:

Na olivovém oleji osmažte cibuli a přidejte na proužky nakrájenou červenou řepu. Po chvilce přisypte rýži a orestujte. Jakmile začne jemně syčet, můžete přilít víno a nechat ho téměř odpařit. Poté postupně přilévejte vývar, dokud není rýže uvařená. Nyní už můžete vypnout plotnu a do rizota přimíchat parmezán, máslo, tymián a dochutit jej solí a pepřem. 

........

POLÉVKA S LOSOSEM

Na 4 porce budete potřebovat: 

400 g lososa (může být i uzený)
4ks brambor
1,2l rybího vývaru
1 hrnek šlehačky
2 lžíce mouky
2 pórky
2 lžíce másla
šťáva z 1/2 citronu
mořská sůl, pepř, bylinky na ozdobení

Postup: 

V hlubokém hrnci rozehřejte máslo, přisypte pórek, po chvíli mouku a poté důkladně míchejte. Přidejte oloupané a nakrájené brambory, zalijte vývarem a vařte na mírném ohni asi 20 minut. Poté přidejte rybu a šlehačku a vařte 3-5 minut dokud ryba nezměkne. Vmíchejte citronovou šťávu a dochuťte pepřem a solí. 

Misí společnosti Everli je pomoci lidem zjednodušit život při nakupování potravin. Společnost byla založena v roce 2014 a za pouhých 7 let se stala evropským lídrem mezi online tržišti s potravinami.

Zdroj receptů a fotek: Everli, https://cz.everli.com/cs

Zpět

KONGRES U VIKINGŮ

Healthcomm Professional zve lékárníky a farmaceutické asistenty na další, v pořadí již devátý on-line 3D 360° kongres, který proběhne od 11. září do 10. října 2024. V prostředí norského hlavního města nabídne akreditovaná akce nejen zajímavé informace o historii a současnosti farmacie království ze severní Evropy, ale samozřejmě také kvalitní odborný program. On-line kongres bude spuštěný na dobu 30 dní a odborný obsah je akreditován u ČLnK (až 14 bodů), ČKFA, SKMTP a POUZP. Registrovat se můžete již nyní na webu Healthcomm.cz

DIGITALIZACE ZDRAVOTNICTVÍ

Novela zákona, která vstoupí v platnost od 1. ledna 2026, reaguje na technický a technologický rozvoj a zavádí potřebné funkcionality pro realizaci centrálních projektů elektronizace zdravotnictví. Mezi hlavní novinky patří například rozšíření kmenového registru pacientů o údaje o zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel a držení zbraní, a také elektronická objednání na vyšetření, elektronická zdravotní dokumentace, portál pacienta, kde bude každý pacient o sobě mít všechny zdravotní informace na jednom místě. Již od 1. ledna 2025 na SÚKL přejde kompetence vést evidenci limitů započitatelných doplatků ze zdravotních pojišťoven na SÚKL. Pojištěnec po vyčerpání limitu nebude v lékárně platit částku do výše započitatelného doplatku, tyto částky obdrží lékárna od zdravotní pojišťovny v rámci vyúčtování. V aplikaci eRecept pojištěnec uvidí, jaký má limit, kolik již vyčerpal a kolik zbývá do dosažení limitu. (MZCR)

DOPORUČUJEME