
Jaro je krásné období roku, kdy se příroda probouzí k životu a slunce začíná hřát. Mnoho lidí se však v této době cítí unaveně a vyčerpaně, a to z různých příčin - vyčerpanosti po dlouhé zimě, změně denního režimu, alergie nebo i snahy zhubnout. Abychom ztracenou vitalitu získali zpět, je důležité dbát na pravidelný spánek, pitný režim, pohyb na čerstvém vzduchu a zdravou stravu, která obsahuje hodně zeleniny, ovoce a bílkovin. Nastartovat organismus pomohou i bylinky.
Jarní únava je známý pojem, který souvisí s náhlými změnami počasí a nedostatkem vitamínů ve stravě. Proč se s příchodem jara cítíme tak často unavení?
Příčinou může být střídání počasí, které je pro první jarní týdny typické. Organismus se snaží na změny reagovat, a tím se vyčerpává. Ze stravy navíc dostává méně živin a zdraví prospěšných látek, protože v obchodech ještě není dostatečný výběr čerstvých potravin bohatých na vitamíny.
Nedostatek živin v organismu můžeme nahradit i pomocí bylin
Také byliny obsahují stopové prvky, vitamíny a přispívají ke zlepšení zdravotních problémů.
„Největší množství těchto látek potřebných pro organismus mají gemmoterapeutika - zpracované zárodečné části rostlin. Ty nám navíc zvyšují imunitu, zlepšují činnost nervové soustavy a omlazují organismus," doporučuje bylinkářka Jarmila Podhorná.
Únavu může způsobit také změna v denním režimu. S tím, jak se den prodlužuje a lidé tráví více času venku, mají mnozí tendenci chodit později spát. Náročnější denní program pak může vyústit ve větší únavu a vyčerpání.
Dalším důvodem může být zhoršená kondice. V chladnějších měsících jsou lidé zvyklí jíst těžší a kalorické jídlo a nevěnují se cvičení tolik jako ve zbytku roku. Jakmile však přichází jaro, mnoho z nich začíná s dietami a snaží se zhubnout. Tato výrazná změna stravy, když se navíc spojí s cvičením, může být vyčerpávající.
Nezanedbatelný vliv mají i sezónní alergie, které trápí velkou část populace. Jaro je často spojováno s alergiemi na pyl a další látky v ovzduší. Tyto alergie mohou způsobit únavu a podráždění očí, což může vést k celkovému pocitu vyčerpání.
Čerstvé potraviny a zdravý spánek
Jarní únava může být pro mnoho lidí frustrující a omezující. Naštěstí existuje několik způsobů, jak se s ní vypořádat. Jedním z klíčových faktorů pro úspěšný boj proti jarní únavě je pravidelný spánek. Je důležité zajistit si jeho dostatek a také se snažit vstávat a usínat každý den v přibližně stejnou dobu. Pokud máte problémy se spánkem, můžete vyzkoušet relaxační techniky, například meditaci nebo hluboké dýchání.
Z přírodních prostředků pro kvalitní spánek se dá opět spolehnout na byliny. Ať už ve formě čaje či koncentrovanějších tinktur.
„Bylin, které nám mohou pomoci zlepšit spánek, je hned několik. Nejvíce využívaná je třezalka, kozlík, ale největší účinky mají výtažky z pupenů - gemmoterapeutika - z lípy, bakopy a šišáku bajkalského. Ty zároveň přispívají k regeneraci nervové soustavy," říká bylinkářka.
Strava je dalším faktorem, který může pomoci bojovat proti jarní únavě. Jarní sezóna přináší do obchodů čerstvě vypěstované ovoce a zeleninu, které byste měli zařazovat do jídelníčku co nejčastěji. Snažte se jíst zejména celozrnné potraviny, zeleninu a ovoce, aby se vašemu tělu dostalo dostatek živin a energie. Pitný režim je také důležitý, proto pijte minimálně 8 sklenic vody denně.
Další důležitou součástí boje proti jarní únavě je minimalizování stresu a dostatek relaxace, která pomůže uvolnit napětí. Vyhněte se stresovým situacím a dělejte si během pracovního dne pravidelně přestávky. Pomoci zvýšit vaši vitalitu mohou rovněž pohyb a sluneční světlo. Pro posílení kondice je vhodné začít s pravidelným cvičením. Není nutné se hned pustit do tréninku na maraton, stačí lehká fyzická aktivita, jako je chůze nebo jóga, abyste se neodrovnali, ale příjemnou cestou zlepšili svoji kondici i náladu.
V některých případech může únavu organismu vyvolávat působení bakterií či chlamýdií.
„Únava značí oslabená játra a tady můžeme využít hned několik bylin - ostropestřec, maralí kořen nebo jalovec. Pro zlepšení vitality jsou také vhodné adaptogeny z bylin - rozchodnice růžová, kozinec, kotvičník nebo kustovnice. Právě o kustovnici je známý fakt, že omlazuje organismus a zlepšuje kvalitu života," doporučuje bylinkářka Jarmila Podhorná.
Jaro v tradiční čínské medicíně
Podle tradiční čínské medicíny (TČM) vládne jaru prvek dřevo. Energie dřeva stoupá nahoru, do všech směrů a zajišťuje prostupnost organismu. Čchi dřeva pomáhá zbavit se nánosů zimy, postupně s rozumem a bez extrémů. Balzámem na hněv je laskavost. A hněv poškozuje játra. S příchodem jara je dobré zaměřit se na kondici jater a žlučníku. Játra řídí v těle proudění čchi a tělesných tekutin, mají na starosti průchod potravy a transport živin v našem těle. Jsou-li játra oslabená, trpíme nedostatkem energie (jarní únavou), problémy s trávením a vylučováním potravy. S přicházejícím jarem také měníme stravovací návyky, které jsme měli v období zimy a orientujeme se na lehčí stravu a menší množství. V TČM k jaru patří čerstvé, kyselé a zelené potraviny, například zelené rostlinky, luštěniny, mladý ječmen, naklíčená čočka, jarní cibulka, pažitka nebo listová zelenina. Játrům nesvědčí tučná strava, pečená a smažená jídla. Zkuste proto vaření v páře a jezte to, co na jaře právě roste. Vaše játra vám budou vděčná a jarní únava bude pro vás jen prázdný pojem.
Zdroje: www.nadeje-byliny.eu, www.tcm.cz
Ministr zdravotnictví představil 12. června výsledky mezinárodního projektu Patient Reported Indicator Surveys (PaRIS). Projekt mapuje zkušenosti a spokojenost chronicky nemocných pacientů s primární zdravotní péčí v 19 státech OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj). Česká republika v něm dosáhla nadprůměrných výsledků. Do šetření se zapojilo 4 136 českých pacientů ze 110 ordinací praktických lékařů. Mezi pacienty ve věku 45 let a více má 85,2 % alespoň jedno a 53,3% dvě a více chronických onemocnění. Až 96 % chronicky nemocných pacientů hodnotilo kvalitu péče v Česku jako dobrou. Češi uvádějí nadprůměrnou spokojenost s kvalitou péče, duševním zdravím i dlouhodobým vztahem se svými lékaři. Celkem 72 % českých pacientů uvedlo, že své fyzické zdraví hodnotí jako dobré či velmi dobré. Tento výsledek je mírně nad průměrem všech 19 zapojených zemí, který činí 70 %. Dále pak 87 % českých respondentů označilo své duševní zdraví za dobré. Průměr mezi zeměmi OECD činil 83 %, což řadí ČR mezi země s nejvyšší mírou spokojenosti v této oblasti. Více než čtyři z pěti osob (87 %) se třemi nebo více chronickými onemocněními v ČR uvádějí, že jejich léky byly v posledních 12 měsících zkontrolovány zdravotnickým pracovníkem, což je o 12 procentních bodů více, než činí průměr OECD. Český zdravotní systém vykazuje nadstandardní výsledky i v oblasti koordinace péče, ve schopnosti lékařů sladit péči o pacienta napříč různými službami.
Cena PhDr. Alice Garrigue Masarykové, udílená od roku 2022, nese jméno dcery prezidenta T. G. Masaryka, která se zasloužila o rozvoj ošetřovatelství a sociální péče u nás. Na slavnostním ceremoniálu, který se uskutečnil ve spolupráci Ministerstva zdravotnictví a Výboru pro zdravotnictví Senátu Parlamentu České republiky, předal náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček ocenění těm, kteří svým dlouhodobým přínosem dělají dobré jméno českému ošetřovatelství. Cenu v roce 2025 získaly: prof. PhDr. Valérie Tóthová, PhD., Dr.h.c. za celoživotní akademickou a odbornou činnost v oblasti ošetřovatelství; PhDr. Martina Šochmanová, MBA za dlouholetou aktivní činnost ve vedení profesní organizace; Lenka Vaculová za výjimečné nasazení v každodenní přímé péči o pacienty, lidský přístup a trvalý přínos k důstojnosti a kvalitě poskytované zdravotní péče. Zvláštní poděkování patří rodině Jiřiny Meissnerové, která se celý profesní život s hlubokým nasazením věnovala péči o pacienty na plicním oddělení nemocnice v Krnově.