
V době, kdy jsme neustále ohrožováni různými bakteriemi a viry, je zapotřebí dennodenně účinně podporovat naši imunitu vhodnou stravou bohatou na vitamíny a bioflavonoidy, popřípadě výživovými doplňky s jejich obsahem.
Vědecké studie poukazují na mnohonásobně vyšší účinek vitamínu C v kombinaci s bioflavonoidy. Kombinace těchto složek je výstižným příkladem synergického působení. Zatímco bioflavonoidy podporují, zlepšují vstřebatelnost a účinnost vitaminu C v organismu, vitamin C příznivě ovlivňuje biologickou účinnost bioflavonoidů. Vitamin C také zpomaluje rozpad bioflavonoidů v organismu, čímž prodlužuje jejich antioxidační a protizánětlivé účinky. Velký význam má také schopnost bioflavonoidů bránit oxidaci vitamínu C. Jedinečnou podporou naší imunity je i prokázán společný antimikrobiální efekt.
Mezi nejvýznamnější bioflavonoidy řadíme kvercetin, rutin, hesperidin, resveratrol a piperin, obsazené například v Jamieson Vitamin C Premium Complex s bioflavonoidy.
Doplněk stravy JAMIESON VITAMÍN C PREMIUM S BIOFLAVONOIDY 600mg 120tbl
- Vitamín C s obsahem bioflavonoidů - rutinu, hesperidinu, kvercetinu a rostlinných výtažků
- Podporuje imunitní a nervový systém, tvorbu kolagenu, správnou funkci kostí, kloubů, svalů a zubů
- Zepšuje propustnost krevních cév a chrání před oxidačním stresem
Kvercetin nabízí množství potenciálních terapeutických použití při prevenci civilizačních chorob
Kvercetin se proslavil především jako vysoce účinné přírodní antihistaminikum, přičemž se používá jako první volba při senné rýmě nebo i jiných formách alergických reakcí. Antihistaminický účinek je založen na inhibici tvorby a uvolňování histaminu a jiných alergenních / zánětlivých látek, a to pravděpodobně stabilizací buněčné membrány žírných buněk - mastocytů.
Zdá se, že kvercetin vykazuje antibakteriální aktivitu vůči téměř všem kmenům bakterií, které způsobují respirační, gastrointestinální, kožní a močové poruchy. Ve vědecké studii byl prokázán protivirový účinek, konkrétně na virus herpes simplex, respirační syncitiální virus a adenovirus. Je několik důkazů, že flavonoidy v jejich glykonové formě mají silnější inhibiční účinek na infekčnost rotaviru než flavonoidy v aglykonové formě.
Kvercetin inhibuje aktivitu cyklooxygenázy a lipooxygenázy, čímž snižuje tvorbu zánětlivých mediátorů. Díky schopnosti inhibovat xantin oxidázu brání tvorbě kyseliny močové, což se využívá při zmírňování příznaků dny.
Studie naznačila, že silný antioxidant kvercetin chrání mozkové buňky před oxidativním stresem, procesem poškozování tkání spojovaným s Alzheimerovou a jiným neurodegenerativními poruchami. Zdá se, že kvercetin chrání mozkové funkce inhibováním tvorby vláknovitého amyloidu-beta, senilního povlaku v mozku s Alzheimerovou chorobou.
V různých studiích na zvířatech a in vitro se ukázalo, že kvercetin inhibuje růst rakovinových buněk rakoviny prsu, tlustého střeva, prostaty a plic. Prostřednictvím svých antioxidačních vlastností brání reaktivním formám kyslíku v poškozování DNA, které vede k mutačním změnám. V jiné studii vykázal kvercetin inhibiční účinek na růst melanomu a také ovlivnil invazivní a metastatický potenciál u myší.
Příjem antioxidantu kvercetinu chrání před ischemickou chorobou srdeční způsobenou oxidovaným LDL. Pravidelný příjem flavonoidů v potravě může redukovat riziko úmrtí na IChS u starších mužů. Navíc jiná studie hlásí nepřímou úměrnost mezi příjmem kvercetinu a hladiny celkového cholesterolu v krvi.
Doplněk stravy JAMIESON KVERCETIN 500 MG S VITAMÍNEM C 250mg 45tbl
- Rostlinný bioflavonoid se silnými antioxidačními účinky
- Spolu s vitamínem C si vzájemně zvyšují svoji biologickou využitelnost, čímž zvyšují své účinky
- Přispívají ke správné činnosti imunitního systému, nervové soustavy a psychiky a ke snížení únavy a vyčerpání
Kromě již zmíněných vysoce prospěšných účinků kvercetinu, se s tímto bioflavonoidem můžeme potkat i při dalších onemocněních, například osteoporózy, peptickém vředu, prostatitidě, ale i při komplikacích s diabetem nebo poruchách oka.
Pro výše uvedené skutečnosti je zřejmé, že o bioflavonoidech (i v kombinaci s vitamínem C) budeme ještě hodně slyšet. Jejich prokázané benefity pro naše zdraví jsou nezpochybnitelné a jistě budou předmětem dalšího zkoumání v preventivní a podpořené medikamentózní léčbě.
Jamieson Laboratories je nejstarším a největším kanadským výrobcem a distributorem přírodních vitamínů, minerálů, koncentrovaných výživových doplňků, bylinek a botanických léků. Důsledně již 100 let přichází na trh s inovativními produkty nejvyšší kvality, čistoty a bezpečnosti. Už od roku 1922 si společnost získává uznání za kvalitu a inovaci vyráběných přírodních vitamínů. VYSOKÁ ÚČINNOST a garantovaná ABSOLUTNÍ KLINICKÁ ČISTOTA každého produktu je zabezpečena propracovaným systémem výběru těch nejkvalitnějších surovin ze světově nejčistších zdrojů.
Redakční tip:
Oslavte s Jamieson Laboratories 100 let a zapojte se v průběhu dubna a května do soutěže v rubrice SOUTĚŽE A TESTY!
Vstupte do soutěže ZDE
Článek je firemním sdělením společnosti Jamieson Laboratories Ltd.
Literatura:
1. Lombard K. A.: Investigation of the flavonol quercetin in onion (Allium cepa L.) by high-performance liquid chromatography (HPLC) and spectrophotometric methodology; J. of Food Composit. and Analysis, 2005.
2. Thornhill S. M., Kelly A. M.: Natural treatment of perennial allergic rhinitis; Alt. Med. Rev., 2000.
3. Rigano D. a kol.: Antibacterial activity of flavonoids and phenylpropanoids from Marrubium globosum ssp. libanoticum; Phytother. Res., Dec. 2006.
4. Kim H. P. a kol.: Effects of naturally-occurring flavonoids and bioflavonoids on epidermal cyclooxygenase and lipoxygenase from guinea-pigs; Prostaglandins Leukot. Essent. Fatty Acids, 1998.
5. Yoshimoto T. a kol.: Flavonoids: potent inhibitors of arachidonate 5-lipoxygenase; Biochem. Biophys. Res. Commun., 1983.
6. Plakas S.M. a kol.: Absence of overt toxicity from feeding the flavonol, quercetin, to rainbow trout (Salmo gairdneri); Food Chem. Toxicol., 1985.
7. Knekt P. a kol.: Dietary flavonoids and the risk of lung cancer and other malignant neoplasms; Am. J. Epidemiol., 1997.
8. Caltagirone S. a kol.: Flavonoids apigenin and quercetin inhibit melanoma growth and metastatic potential; Int. J. Cancer, 2000.
9. Varadkar P. a kol.: Modulation of radiation-induced protein kinase C activity by phenolics; J. Radiol. Prot., 2001.
10. Hertog M. G. a kol.: Flavonoid intake and long-term risk of coronary heart disease and cancer in the seven countries study; Arch. Intern. Med., 1995.
11. Tzeng SH, Ko WC, Ko FN, Teng CM. Inhibition of platelet aggregation by some flavonoids. Thromb Res 1991.
12. Chang W.S. a kol.: Inhibitory effects of Flavonoids on xanthine oxidase; Anticancer Res., 1993.
13. Iio M. a kol.: Effects of flavonoids on xanthine oxidase as well as on cytochrome C reduction by milk xanthine oxidase; J. Nutr. Sci. Vitaminol. (Tokyo), 1986.
14. Heo H. J. a kol.: Apple Phenolics Protect in Vitro Oxidative Stress-induced Neuronal Cell Death; J. Food Sci., 2004.
15. Wang H. K. a kol.: Recent advances in the discovery and development of flavonoids and their analogues as antitumor and anti-HIV agents; Adv. Exp. Med. Biol., 1998.
16. Bae E. A. a kol: In vitro inhibitory effect of some flavonoids on rotavirus infectivity; Biol. Pharm. Bull., 2000.
Inzerce
Ministr zdravotnictví představil 12. června výsledky mezinárodního projektu Patient Reported Indicator Surveys (PaRIS). Projekt mapuje zkušenosti a spokojenost chronicky nemocných pacientů s primární zdravotní péčí v 19 státech OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj). Česká republika v něm dosáhla nadprůměrných výsledků. Do šetření se zapojilo 4 136 českých pacientů ze 110 ordinací praktických lékařů. Mezi pacienty ve věku 45 let a více má 85,2 % alespoň jedno a 53,3% dvě a více chronických onemocnění. Až 96 % chronicky nemocných pacientů hodnotilo kvalitu péče v Česku jako dobrou. Češi uvádějí nadprůměrnou spokojenost s kvalitou péče, duševním zdravím i dlouhodobým vztahem se svými lékaři. Celkem 72 % českých pacientů uvedlo, že své fyzické zdraví hodnotí jako dobré či velmi dobré. Tento výsledek je mírně nad průměrem všech 19 zapojených zemí, který činí 70 %. Dále pak 87 % českých respondentů označilo své duševní zdraví za dobré. Průměr mezi zeměmi OECD činil 83 %, což řadí ČR mezi země s nejvyšší mírou spokojenosti v této oblasti. Více než čtyři z pěti osob (87 %) se třemi nebo více chronickými onemocněními v ČR uvádějí, že jejich léky byly v posledních 12 měsících zkontrolovány zdravotnickým pracovníkem, což je o 12 procentních bodů více, než činí průměr OECD. Český zdravotní systém vykazuje nadstandardní výsledky i v oblasti koordinace péče, ve schopnosti lékařů sladit péči o pacienta napříč různými službami.
Cena PhDr. Alice Garrigue Masarykové, udílená od roku 2022, nese jméno dcery prezidenta T. G. Masaryka, která se zasloužila o rozvoj ošetřovatelství a sociální péče u nás. Na slavnostním ceremoniálu, který se uskutečnil ve spolupráci Ministerstva zdravotnictví a Výboru pro zdravotnictví Senátu Parlamentu České republiky, předal náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček ocenění těm, kteří svým dlouhodobým přínosem dělají dobré jméno českému ošetřovatelství. Cenu v roce 2025 získaly: prof. PhDr. Valérie Tóthová, PhD., Dr.h.c. za celoživotní akademickou a odbornou činnost v oblasti ošetřovatelství; PhDr. Martina Šochmanová, MBA za dlouholetou aktivní činnost ve vedení profesní organizace; Lenka Vaculová za výjimečné nasazení v každodenní přímé péči o pacienty, lidský přístup a trvalý přínos k důstojnosti a kvalitě poskytované zdravotní péče. Zvláštní poděkování patří rodině Jiřiny Meissnerové, která se celý profesní život s hlubokým nasazením věnovala péči o pacienty na plicním oddělení nemocnice v Krnově.