Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



ÚNOROVÝ RESTART: BEZ ALKOHOLU A S POLOVINOU TALÍŘE



První měsíce nového roku často přinášejí předsevzetí změnit stravovací návyky, detoxikovat organismus a začít žít zdravěji. Místo radikálních diet a přísných detoxikačních kúr však odborníci doporučují zaměřit se na dlouhodobě udržitelný a vyvážený jídelníček.

Klíčem k úspěchu je postupná a realistická změna návyků. Jedním z nejjednodušších způsobů, jak začít, je zařazení více ovoce a zeleniny do každodenního jídelníčku. Dopřejeme tak svému tělu dostatečný příjem všech vitamínů a minerálních látek, které jsou pro tělo nepostradatelné.

Suchý únor jako odrazový můstek

Na novoroční předsevzetí, zbavit se zlozvyků a udělat pro sebe něco dobrého, navazuje tradice suchého února bez alkoholu, který pro naše tělo představuje poměrně velkou zátěž.

„Ethanol posiluje odpověď receptorů na inhibiční neurotransmiter GABA, čímž dochází k útlumu mozkové aktivity, a snižuje také funkci glutamátu, který hraje klíčovou roli v náladě, myšlení a společně s dopaminem, GABA, acetylcholinem, serotoninem a noradrenalinem reguluje také motoriku a rovnováhu. Z tohoto důvodu opilý člověk často není schopen plně ovládat své pohyby, mění chování a pociťuje značné zpomalení svého uvažování. Stav opilosti je velmi individuální. Odvíjí se od genetiky, hmotnosti a zda si jedinec před pitím dal něco k jídlu, či nikoliv. Obecně se ale uvádí v rozmezí, když hladina alkoholu v krvi dosáhne přibližně 0,3 až 1,2 promile," vysvětluje Ing. et Ing. Barbora Procházková, Ph.D., genetička, která se mj. zabývá také testování střevního mikrobiomu ve společnosti Chromozoom. Obzvlášť nebezpečný je alkohol právě pro střevní mikrobiom. Jeho pití snižuje počet prospěšných bakterií (zejména bakterie Lactobacillus a Bifidobacterium) a naopak podporuje růst patogenních druhů, jako jsou například Escherichia coli či Clostridium perfringens. Kvůli tomu mohou střeva ztrácet svou ochrannou bariéru, a stávají se tak propustná a náchylná k výskytu nejrůznějších zánětů.

Také hormonální systém není před pitím alkoholu plně v bezpečí. Při požití totiž dochází k narušení produkce testosteronu a estrogenu, což má značný vliv na správnou funkci metabolismu a regeneraci tkání. Genetička varuje, že rovněž dochází k poškození buněčných membrán a DNA. „Alkohol navíc snižuje hladinu důležitých antioxidantů, narušuje rovnováhu dopaminu a serotoninu, vyčerpává vitamíny B1, C, a hořčík a také zvyšuje zánětlivé procesy v těle," dodává.

Zdravá strava prodlužuje život

Namísto striktních očist je efektivnější zaměřit se na pestrou, vyváženou stravu, která poskytne tělu vše potřebné pro jeho správné fungování. Kvalitní jídelníček bohatý na ovoce, zeleninu a celozrnné potraviny hraje klíčovou roli při prevenci chronických onemocnění a prodlužování života. Norská studie ukázala, že zdravé stravování už od mládí může prodloužit život až o 10 let u žen a o 13 let u mužů. A i ti, co začnou se zdravější stravou ve středním věku, mohou prodloužit svůj život o 6 až 10 let.1

Další celosvětový výzkum prokázal, že nezdravé stravování stojí za 11 miliony úmrtí ročně. Klíčovými riziky jsou vysoký příjem sodíku a nízký příjem ovoce, zeleniny a celozrnných potravin.2 Tato alarmující čísla zdůrazňují, jak zásadní roli hraje kvalita našeho talíře pro naše zdraví.

Únorový restart nemusí být vždycky jenom o velkém odříkání. Stačí se zaměřit na stravu a doplnit polovinu svého talíře zeleninou nebo ovocem. Tento jednoduchý krok může mít výrazný vliv na zdraví a celkovou pohodu. Plánujte svá jídla dopředu, nakupujte sezónní a lokální potraviny a experimentujte s recepty, které vám přirozeně pomohou zvýšit podíl těchto zdravých složek ve stravě," radí Monika Zábojníková, koordinátorka projektu Půl talíře, jehož cílem je usnadnit volbu zdravého a udržitelného stravování, a tím podpořit kvalitu života, zdraví a přispět k pozitivnímu prostředí pro výrobu potravin.

 

Průměrný Čech totiž konzumuje méně než 600 gramů ovoce a zeleniny denně. A to je méně, než doporučuje Společnost pro výživu ČR. Příjem ovoce a zeleniny v posledních letech podle údajů Českého statistického ústavu (ČSÚ) klesá, lidé omezují také jejich nákup. Motivovat lidi, aby alespoň polovinu talíře naplnili ovocem a zeleninou, má nová kampaň Půl talíře, kterou v polovině dubna loňského roku představil ministr zemědělství Marek Výborný spolu s lékařem Petrem Smejkalem a dalšími zástupci projektu. Projekt je financován ze 70 % Evropskou unií a z 30 % Farmou Bezdínek ze společnosti Dobré družstvo.

„Skoro polovinu úmrtí v ČR lze přičíst takzvaným behaviorálním rizikovým faktorům, tedy špatné stravě, kouření a konzumaci alkoholu," uvedl při představení projektu internista a infektolog, MUDr. Smejkal.

Vitaminová injekce pro tělo

Zelenina a ovoce jsou neodmyslitelnou součástí zdravého stravování. Obsahují řadu důležitých vitaminů, minerálů, antioxidantů a dalších bioaktivních látek, které podporují imunitní systém, zlepšují trávení a pomáhají tělu zvládat oxidační stres. Jejich pravidelná konzumace snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky 2. typu a dalších závažných onemocnění.3

Ideální poměr zeleniny a ovoce by měl být 3:2. Díky vysokému obsahu vody a nízké energetické hodnotě jsou tyto potraviny vhodné i pro udržení optimální tělesné hmotnosti. Mimo to podporují pocit sytosti, což může pomoci při regulaci celkového kalorického příjmu.

Zdroje: Tiskové zprávy INSIGHTERS a MEDIA:LIST

Farma Bezdínek je největším produkčním skleníkem pro pěstování rajčat v České republice, který dodává zeleninu 12 měsíců v roce? Farma je držitelem národní značky kvality KLASA a stala se také prvním certifikovaným pěstitelem rajčat beze zbytků pesticidů. Více na www.farmabezdinek.cz

Podle projektu Půl talíře nakupuie ovoce a zeleninu alespoň jednou týdně pouze 46 % Čechů, nejméně zástupci nejstarší generace 65+?

Literatura:
1. Fadnes LT, Økland JM, Haaland ØA, Johansson KA (2022) Correction: Estimating impact of food choices on life expectancy: A modeling study. PLOS Medicine 19(3): e1003962.
2. Afshin, Ashkan et al. Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990-2017: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2017. The Lancet, Volume 393, Issue 10184, 1958 - 1972
3. https://nutritionsource.hsph.harvard.edu/what-should-you-eat/vegetables-and-fruits/

Zpět

DOBRÉ VÝSLEDKY PROJEKTU PACIENTSKÉ SPOKOJENOSTI V ČR

Ministr zdravotnictví představil 12. června výsledky mezinárodního projektu Patient Reported Indicator Surveys (PaRIS). Projekt mapuje zkušenosti a spokojenost chronicky nemocných pacientů s primární zdravotní péčí v 19 státech OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj). Česká republika v něm dosáhla nadprůměrných výsledků. Do šetření se zapojilo 4 136 českých pacientů ze 110 ordinací praktických lékařů. Mezi pacienty ve věku 45 let a více má 85,2 % alespoň jedno a 53,3% dvě a více chronických onemocnění. Až 96 % chronicky nemocných pacientů hodnotilo kvalitu péče v Česku jako dobrou. Češi uvádějí nadprůměrnou spokojenost s kvalitou péče, duševním zdravím i dlouhodobým vztahem se svými lékaři. Celkem 72 % českých pacientů uvedlo, že své fyzické zdraví hodnotí jako dobré či velmi dobré. Tento výsledek je mírně nad průměrem všech 19 zapojených zemí, který činí 70 %. Dále pak 87 % českých respondentů označilo své duševní zdraví za dobré. Průměr mezi zeměmi OECD činil 83 %, což řadí ČR mezi země s nejvyšší mírou spokojenosti v této oblasti. Více než čtyři z pěti osob (87 %) se třemi nebo více chronickými onemocněními v ČR uvádějí, že jejich léky byly v posledních 12 měsících zkontrolovány zdravotnickým pracovníkem, což je o 12 procentních bodů více, než činí průměr OECD. Český zdravotní systém vykazuje nadstandardní výsledky i v oblasti koordinace péče, ve schopnosti lékařů sladit péči o pacienta napříč různými službami.

PŘEDÁNY CENY A. MASARYKOVÉ ZA OŠETŘOVATELSTVÍ

Cena PhDr. Alice Garrigue Masarykové, udílená od roku 2022, nese jméno dcery prezidenta T. G. Masaryka, která se zasloužila o rozvoj ošetřovatelství a sociální péče u nás. Na slavnostním ceremoniálu, který se uskutečnil ve spolupráci Ministerstva zdravotnictví a Výboru pro zdravotnictví Senátu Parlamentu České republiky, předal náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček ocenění těm, kteří svým dlouhodobým přínosem dělají dobré jméno českému ošetřovatelství. Cenu v roce 2025 získaly: prof. PhDr. Valérie Tóthová, PhD., Dr.h.c. za celoživotní akademickou a odbornou činnost v oblasti ošetřovatelství; PhDr. Martina Šochmanová, MBA za dlouholetou aktivní činnost ve vedení profesní organizace; Lenka Vaculová za výjimečné nasazení v každodenní přímé péči o pacienty, lidský přístup a trvalý přínos k důstojnosti a kvalitě poskytované zdravotní péče. Zvláštní poděkování patří rodině Jiřiny Meissnerové, která se celý profesní život s hlubokým nasazením věnovala péči o pacienty na plicním oddělení nemocnice v Krnově.

DOPORUČUJEME